X

Avrupa’nın en çok büyüyen kulübü Beşiktaş

KPMG Football Benchmark ekibi 'Avrupa Eliti 2018 - Futbol Kulüpleri Değerlendirme Raporu'nu açıkladı. Avrupa'nın en değerli 32 takımın yer aldığı sıralamaya Türkiye'den Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe girdi.Buna göre Süper Lig'in en değerli kulübü Beşiktaş. Siyah beyazlılar yüzde 52 oranıyla Avrupa'nın en çok değer kazanan ekibi oldu. Bir yılda değerini 219 milyon eurodan 333 milyon euroya çıkaran Kara Kartal'ı, 330 milyon euroyla Süper Lig'in son şampiyonu Galatasaray izledi. Fenerbahçe'ye

Avrupa’nın en çok büyüyen kulübü Beşiktaş

Futbolda şampiyonluk kupaları sahiplerini bulurken KPMG Football Benchmark ekibi Avrupa’da geride kalan sezonu analiz etti. KPMG‘nin her yıl hazırladığı ‘Avrupa Eliti‘ araştırmasının son raporunda Avrupa futbolunun en değerli 32 takımı belirlendi.Zirveyi Manchester United‘ın aldığı listeye Süper Lig‘in üç büyükleri Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe de girdi.

Türk kulüpleri 982 milyon euro değerinde

Şampiyonlar Ligi‘ndeki başarılarına rağmen Süper Lig‘de dördüncü olan Beşiktaş, Türk takımlarının en değerlisi. 32 takım arasında 23’üncü sıradan listeye giren siyah-beyazlılara 333 milyon euro değer biçildi. Süper Lig‘de 21’inci şampiyonluğuna ulaşan Galatasaray, 330 milyon euro değeriyle Avrupa sıralamasında 25‘nci basamakta yer aldı.Sezonu kupasız tamamlayan Fenerbahçe ise 319 milyon euroluk değeriyle listede 27’nci oldu.

Kara Kartal zirveye kondu

Bu yıl Türkiye‘nin en değerli takımı unvanını kazanan Beşiktaş, yüzde 52 oranında büyümeyleAvrupa‘nın en çok değer kazanan kulübü olmayı başardı. Kara Kartallar, Şampiyonlar Ligi‘ndeki başarısıyla zirveye çıktı. Kara Kartal‘ı Fransa‘dan Olympique Lyon yüzde 35‘lik büyümeyle takip ederken, İngiltere‘den Leicester City, yüzde 29‘luk büyümeyle üçüncü sırayı aldı. Beşiktaş yüzde 52 oranında değer kazanırken, euro bazında Galatasaray yüzde 13, Fenerbahçe ise yüzde 9 oranında değer kaybetti.

Avrupa‘nın en değerlisi yine Manchester United

KPMG Football Benchmark ekibinin araştırmasına göre; listenin ilk sırasını yine Manchester United aldı. Kulübe 3 milyar 255 milyon euro değer biçildi. Sezona Jose Mourinho yönetiminde büyük hedeflerle başlayan İngiliz ekibi önemli transferlere rağmen yeşil sahada başarılı olamadı. Ancak popülerliği, doğru bütçe yönetimi ve düzenli gelirleriyle Manchester United, bir kez daha en değerli kulüp olmasını bildi. Şampiyonlar Ligi finaline yükselen İspanyol Real Madrid (2 milyar 920 milyon euro) ikinci sırada bulunurken, İspanya‘da şampiyon olan Barcelona (2 mişyar 783 milyon euro) en değerli üçüncü takım oldu.

Kulüp Değer (Euro) Yıllık Büyüme 

Manchester United (İngiltere) 3 milyar 255 milyon 5%

Real Madrid (İspanya) 2 milyar 920 milyon -2%

Barcelona (İspanya) 2 milyar 783 milyon 1%

Bayern Münih (Almanya) 2 milyar 552 milyon 4%

Manchester City (İngiltere) 2 milyar 160 milyon 9%

Arsenal (İngiltere) 2 milyar 102 milyon 7%

Chelsea (İngiltere) 1 milyar 765 milyon 10%

Liverpool (İngiltere) 1 milyar 580 milyon 19%

Juventus (İtalya) 1 milyar 302 milyon 7%

Tottenham (İngiltere) 1 milyar 286 milyon 27%

23. Beşiktaş 333 milyon 52%

25. Galatasaray 330 milyon -13%

27. Fenerbahçe 319 milyon -9%

Raporda öne çıkan diğer ayrıntılar ise şöyle:

1-) Avrupa‘nın 32 büyük kulübünün toplam değeri geçen sezona göre yüzde 9 arttı. Avrupa futbolunun zirvesindeki 32 kulübün toplam değeri 32,5 milyar euro…

2-) 3 milyar euro değerini aşan tek kulüp var: İngiltere’den Manchester United…

3-) Listeye yeni giren İngiltere ekibi West Ham United, 531 milyon euroluk değeriyle 16. sırada kendine yer buldu. Monaco ise 259 milyon euroluk değeriyle 30. sırada yer aldı.

4-) UEFA Şampiyonlar Ligi finalistlerinden Real Madrid (2 milyar 920 milyon euro) KPMG sıralamasında ikinci sırada, Liverpool (1 milyar 580 milyon milyar euro) ise sekizinci.

5-) UEFA Avrupa Ligi Şampiyonu Atletico Madrid ise 900 milyon euroluk değeriyle 13’ncu basamakta bulunuyor.

Kulüpler nasıl değerlendiriliyor?

Kulüpler 5 parametrede değerlendiriliyor. Bu noktalar incelendikten sonra kulüplerin yaklaşık değerleri belirleniyor ve 32 takım listeleniyor. 2015-16 ve 2016-17 sezonlarının bilgileriyle oluşturulan değerlendirmede kulüplerin 1 Ocak 2018 tarihindeki durumları göz önünde bulunduruldu.

Kârlılık: Son iki yılın personel gider ve gelirleri inceleniyor. Teknik ekip ve futbolcuların maaşları takip ediliyor.

Popülerlik: Kulüplerin sosyal medya siteleri facebook, instagram, twitter gibi platformlardaki takipçileri göz önünde bulunduruluyor.

Sportf potansiyel: Kulüpte top koşturan futbolcuların değerleri. (Transfermarkt üzerinden bonservis bedelleri tespit ediliyor)

Yayın hakları: Takımların karşılaşmalarının televizyon yayınlarından elde ettiği ücret.

Stadyum: Kulüplerin stadyum sahipliği ve stadyumundan elde ettiği ek gelirler.

Kaynak : AKŞAM

qr okuyucu -- ücretsiz qr menü -- Alan Adı Kaydı -- WordPress Hosting
SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.